Grasparkieten


De grasparkiet komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Australië, voornamelijk uit Queensland. Daar leven ze in grote groepen van soms wel 10.000 exemplaren in graslanden en open vlaktes. Ze leven altijd in de buurt van waterplaatsen en trekken weg zodra het voedsel op is. Ze kunnen behoorlijke afstanden afleggen binnen één dag.  
 
In Australië hebben grasparkieten maar één kleur, de zogenaamde wildkleur die bij iedereen wel bekend is; fel tot dofgroen met een gele kop.  Deze kleur is een perfecte schutkleur in het grasland en deze hebben ze nodig om zichzelf te beschermen. Wanneer de wilde grasparkiet in een boom zit, is hij vrijwel onzichtbaar voor zijn vijanden. Grasparkieten zijn snelle vliegers met een groot uithoudingsvermogen en, zoals veel vogels die in zwermen leven, een perfecte coördinatie. Ze klimmen zeer graag en gebruiken hierbij hun kromme snavel als ‘derde been’.
 
Grasparkieten zijn ongeveer 18 tot 24 cm groot van kop tot staart.
De eerste gekweekte grasparkieten waren lichtgroen van kleur. Zo nu en dan werden vogels met een afwijkende kleur geboren. Tegen het eind van de 19 de eeuw kwamen er grasparkieten met een geel verenpak voor en in 1910 werd in Engeland de eerste grasparkiet met blauwe veren tentoongesteld. In de loop van de jaren zijn er enorm veel kleur- en tekeningmutaties gekweekt. De ‘gewone groene’ grasparkiet blijft onder veel mensen toch nog de meest bekende.  
 
Verschillende varianten

De wildkleur is in ons land bijna niet te vinden, omdat er - sinds het exportverbod dat Australië sinds eind jaren vijftig hanteert - veel gekweekt is met deze soort.

Er zijn gekweekte grasparkieten in allerlei kleuren: blauwe, groene, gele, witte, bonte, violette, grijze en nog veel meer variaties. Er bestaan zelfs grasparkieten met een kuif, maar deze hebben door inteelt vaak diverse afwijkingen. Men ging ook steeds grotere vogels kweken, en zo ontstond de zogenaamde Engelse Grasparkiet, een 'reus' van soms wel 24 centimeter.

Helaas hebben al te grote Engelse grasparkieten nogal eens lichamelijke problemen door inteelt. De diverse kleurvarianten worden meestal minder oud dan de wildkleur grasparkieten

gallery/img_1807
gallery/img_1798
gallery/img_0911
gallery/img_0969