De Swiftparkieten 

 

De Swiftparkiet is van oorsprong afkomstig uit zuidoost Australië & Tasmanië, en is een met uitsterven bedreigde soort in het wild.

De naam Swiftparkiet of de Latijnse naam Lathamus discolor heeft de vogel te danken aan de ontdekker van deze soort Dr. John Latham uit de 18 de eeuw.

Maten : lengte 25 cm...vleugels 12 cm...staart 12 cm...gewicht 50-75 gram.

Geluid : maakt een metaalachtig geluid, een niet onaangenaam "clink-clink-clink".

Ringmaat : 4.5 of 5.0 mm

De Swiftparkiet is goed te houden en er is goed mee te kweken, maar je moet wel een aantal dingen weten.

De vogel is winterhard dwz je kan ze gewoon buiten in de volière laten, mits ze een goed beschut binnenhok hebben, bijverwarmen is niet nodig, als het streng vriest kunnen ze beter de nacht niet doorbrengen hangend aan het gaas, de kans dat poten bevriezen is dan heel reëel!

Deze parkietensoort is een actieve ondernemende soort, en zijn niet agressief tegen soortgenoten, ze kunnen af en toe wel eens uithalen naar een andere vogel maar nooit verwonden of erger. Op enkele rustperiodes na zijn ze de hele dag druk in de weer, je kan het beste wat dunne wilgentakken in de volière hangen, hier zijn ze regelmatig in aan het klauteren en knagen, en zo vervelen ze zich niet.

De Swift is een vogel die heel graag baadt, dus badwater moet zeker enkele keren per week gegeven worden, ze spetteren er vrolijk op los en maken alles nat.

  • De Swiftparkiet is er in de wild(natuur)kleur, (Foto Links)
  • De Faded met een gele buik (Foto Midden)
  • De Misty swiftparkiet (olijfgroen) daar zijn enkelfactorige en dubbelfactorige (Foto Rechts)

 

 

Eigen foto wordt nog toegevoegd
gallery/faded man
gallery/img_3549